2012. 07. 21.

Sziklakórház a Várhegy alatt


A Sziklakórház bejárata, 1944
(Kép forrása)

A Sziklakórház a Budai Vár alatt található. A Várhegy mélyén kb. 10 km hosszúságú barlang- és pincerendszer kanyarog, amit az ott lakók folyamatosan használtak, bővítettek, átalakítottak. A második világháború előestéjén a járatokat megerősítették, a lejáratok számát korlátozták, a sokszor különálló járatszakaszokat egybenyitották, hogy a 10–15 m mélységű járatrendszer óvóhelyként szolgálhasson az esetleges bombázások során.               

Az I. kerület és a Vár volt akkoriban a „kormányzati negyed”. Így légoltalmi és egészségügyi ellátási megfontolásokból  a székesfőváros elrendelte egy sebészeti szükségkórház – más néven: „Légókórház” – építését a Vár alatt. A létesítményt költségkímélési szempontok miatt a barlangrendszerhez igazítva alakították ki – barlangteremből szoba lett, járatból folyosó.

A műtő, 1944
(Kép forrása) 
Az építkezés 1939 és 1944 között megfeszített ütemben folyt, és 1944 februárjában megnyílt a Székesfőváros Sebészeti Szükségkórháza. Feladata az általános sürgősségi ellátás lett, így polgári és katonai személyeket is fogadott, akik a légitámadásokban megsérültek. Megnyitásakor jelen volt és ápolónőként dolgozott is ott özv. Horthy Istvánné (Edelsheim-Gyulai Ilona) a Magyar Vöröskereszt főápolónője.    

A kórházat a Szent János Kórház felügyelete alá rendelték, vezetőjének dr. Kovács István egyetemi adjunktust, sebészfőorvost nevezték ki, aki közel negyven orvossal dolgozott a létesítményben. Az ellátást a Vöröskereszt önkéntes ápolói segítették. A létesítményt 120 ember befogadására tervezték. Budapest ostroma alatt azonban szemtanúk beszámolói szerint 650–700 embert is bezsúfoltak. Aki már nem fért a kórházba, azt a barlangrendszerbe nyíló több átjárón keresztül barlangtermekben, hordágyakra és szalmazsákokra fektetve helyezték el. A halálozási arány igen magas volt a vízhiány, a járványok, továbbá az eszköz- és gyógyszerhiány miatt.



Az 1956-os forradalom alatt a kórház ismét megnyílt, hogy ellássa a sebesült civileket, katonákat. Hat fiú és egy lány is született az akkor még bombabiztos létesítményben. A forradalom leverése után az intézmény rövid ideig börtönkórházként működött.
               
A létesítményt 1958-62-ig átépítették és kibővítették, hogy vegyi vagy atomtámadás esetén is használható legyen. Az ide vezényelt orvosok és ápolók a 80-as évek közepéig tartottak évente polgári védelmi gyakorlatot. 

A Sziklakórház 2007-től múzeumként látogatható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése